“Ik ben zestien jaar. Ik woon in Hoboken, samen met drie broers en een zus. Mijn broertjes zijn anderhalf, vier en negen. Mijn zus is zeven. Ik ben dus de oudste, maar daar ben ik blij om want ik geniet ervan om voor mensen te zorgen. Ze vragen me vaak om hen te helpen met kleine dingen en zijn altijd geïnteresseerd in wat ik allemaal doe. Keitof!

Ik droom ervan verpleegster te worden, dat weet ik sinds ik in België ben. In Nigeria wou ik nog zangeres worden, maar nu word ik verpleegster. Zingen zal ik wel voor mezelf doen.

Wat ik het meeste mis aan Nigeria is de zon die altijd schijnt en mijn papa en stiefmoeder. Nu woon ik bij mijn biologische mama. Zij is naar België verhuisd toen ik één jaar was. Waarom, dat weet ik niet. Maar toen ze me vroeg om bij haar te komen wonen, heb ik dat gedaan. Hier zag ik dus de eerste keer bewust mijn echte mama.

“Van familie veranderen was erg moeilijk.”

Het was moeilijk om een heel nieuw leven in België op te bouwen na vijftien jaar in Nigeria te hebben gewoond. Maar het moeilijkste was om van familie te veranderen. Het liefste wat ik op dit moment wil, is een face-to-facegesprek met mijn stiefmama. Via facebook of skype praten, is niet hetzelfde.

Gelukkig heb ik die kans binnenkort, want in de zomer ga ik een paar maanden terug naar Nigeria. Toch wil ik nu het liefst in België blijven wonen. Ik voel me thuis omdat ik al veel vrienden heb gemaakt en de school hier beter is. Om nog maar te zwijgen van het vele eten!

Mij maak je gemakkelijk blij: als iemand anders blij is, als ik een goed rapport heb, elke keer als ik jarig ben… Gelukkige momenten die er voor mij uitspringen, zijn mijn verjaardagsfeestjes en Kerstmis. In Nigeria had ik alleen verjaardagsfeestjes toen ik nog een peuter was, en met Kerstmis aten we samen, maar daarna ging ieder zijn eigen weg. Hier organiseren we voor elke verjaardag een echt feest en op kerstavond breng je de hele avond samen door, niet enkel het diner. Echt geweldig!

Minder leuk is het als ik opmerkingen krijg omdat ik een andere huidskleur heb. Maar dat gebeurt gelukkig niet vaak en ik kan het goed relativeren. Ik vind het interessant dat iedereen anders is en verschillende meningen heeft. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, ook al kwetst die mij. Al is er eentje waar ik niet goed tegen kan: als iemand zegt dat ik mijn best niet doe. Dat doet me pijn, want ik doe heel erg mijn best op school. Ach ja, sommige mensen vinden mij leuk en sommige mensen vinden mij niet leuk, so be it. Dat is ook eigen mening.”

Lief, mooi en blij.

Een goed rapport.

Homo’s en lesbiennes: dat mag niet in onze cultuur.

All Of Me van John Legend, om mee te zingen en ook om gewoon te luisteren.

Interview en foto’s door Julie Van Puyenbroeck.