Mijn droom is te kunnen vliegen en zo heel de wereld rond te reizen. Mensen in België zijn vaak alleen maar met zichzelf bezig. Ze hebben geen oog voor anderen. Ik heb het gevoel dat mensen mij niet zien. Als ik wel gezien word, ben ik ‘een rare’.

Mijn tweede grote droom is vrij en onafhankelijk leven. Vaak lukken dingen niet in mijn eentje, en dan ben ik afhankelijk van mijn familie. Hoewel mijn familie de belangrijkste mensen in mijn leven zijn en ik nooit zonder hen zou kunnen, hoop ik wel ooit op mijn eigen benen te kunnen staan.

Dat is voor mij niet zo vanzelfsprekend. Ik ben anders dan anderen. Door mijn autisme vind ik het moeilijk om de intenties van anderen te kunnen lezen en begrijp soms niet wat er bedoeld wordt.

Maar dat betekent wel dat ik uniek ben. Wat ik stiekem wel leuk vind. Ik zal altijd een wilde en een rare zijn. Iemand die haar te veel aan adrenaline kwijtgeraakt door zichzelf niet onder controle te houden.

“Ik zou het leuker vinden moesten ze mij gewoon een kans geven.”

Het zou fijn zijn moesten mensen meer begrip hebben voor mij. Veel mensen mijden contact met mij, ik vind dat niet juist. Ik moet met anderen leren omgaan, dan moeten zij ook met mij leren omgaan. Ik zou het leuker vinden moesten ze mij gewoon een kans geven, ook al ben ik zelf niet zo sociaal vaardig.

Ik geloof in mijzelf. Als ik dat niet doe, geraak ik nergens. Maar het geloof in mijzelf wordt sterk op de proef gesteld door nare gebeurtenissen in mijn leven. Ik voel mij vaak te min en het lijkt of ik nergens bij mag horen. Stilaan brokkelt mijn zelfvertrouwen af.

Gelukkig ben ik ben opgegroeid in een warm gezin. Van hen heb ik wel alle kansen gekregen. Ik ben het gelukkigst als ik bij mijn familie kan zijn. Ik heb twee jongere zussen, zij zijn mijn grote voorbeeld. Hoewel ik op school gepest werd, had ik altijd een warm nest om in thuis te komen.

Naar school ga ik niet meer. Nu doe ik vrijwilligerswerk, daar voel ik mij beter bij. Hoewel ik niet weet of dit mijn droomjob is, ben ik blij om een daginvulling te hebben. Ik krijg ook hulp bij het omgaan met mijn beperking, dus ik kom er wel.

Als je dingen met liefde doet, komt altijd alles goed. Zonder liefde is er geen leven en het is altijd de oplossing voor ieder probleem.

Hoe zie ik mijn toekomst? Zelfstandig genoeg worden om alleen te kunnen gaan wonen, te reizen en nog veel bijleren. Ik zou ook wel eens een lief willen hebben.”

Zacht, lief, zorgzaam.

Wanneer ik bij mijn familie ben.

Mijn zelfgemaakte liedjes over mijn dieren.

Heb ik niet. Als ik naar de stad kom, wil ik liefst snel terug weg, ik voel mij er niet goed.

Interview en foto door Hanne De Groodt