“Men kan niet alles vergelijken en niemand is gelijk. Dit vind ik heel jammer, want we zijn tenslotte allemaal mensen van vlees en bloed. Ik geloof heel sterk dat we moeten blijven ingaan tegen ongelijkheid om het zo te kunnen oplossen.

Het moeilijkste moment in mijn leven was mijn scheiding. Mijn man vertelde van de ene dag op de andere dat hij verliefd geworden was op een ander. Dit raakte mij heel diep omdat ik gewoon zag hoe mijn gezin stuk ging. Ondanks de vele steun die ik kreeg van vrienden en familie zonderde ik me toch heel hard af.

“Wanneer ik bij mijn kinderen ben, voel ik me echt gelukkig.”

Mijn kinderen zijn enorm belangrijk voor mij. Wanneer ik bij mijn kinderen ben, voel ik me echt gelukkig. Vroeger was er bij mijn thuis van studeren geen sprake. Daarom stond ik er nu ook op dat mijn kinderen gingen studeren. In onze maatschappij van vandaag kom je nergens meer zonder een diploma. Daarom vond ik studeren zo belangrijk. Ik wil niet dat mijn kinderen hetzelfde als ik meemaken.

Toen ik een aantal jaren geleden in Hasselt kwam wonen, kende ik niemand. Maar ik voelde me wel veilig en zag dat er in Hasselt veel mogelijkheden waren. Door vereniging De Brug leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Intussen voel ik me helemaal thuis in Hasselt.

In deze maatschappij wil ik in de eerste plaats mezelf ontplooien. Maar ik wil ook dingen doen die iets betekenen voor andere mensen. Ik wil in anderen hun gedachten kruipen en die mensen vertellen dat ze niet mogen opgeven. De mening van andere mensen kan soms kwetsend zijn, maar het is belangrijk dat je hieruit kan leren. Dat wil ik aan andere mensen laten zien.

Ik kom vaak in contact met andere mensen door het vrijwilligerswerk dat ik doe. Ik word niet vaak negatief aangesproken, maar soms komen er wel negatieve reacties. Wat ik zelf dan vaak doe is nadenken en een uitleg zoeken voor die reactie. Maar hier moet je natuurlijk niet te lang bij stilstaan.

Time in a bottle is mijn favoriete liedje. Niet zozeer om van de muziek maar om de inhoud. Het liedje zegt dat je veel te weinig tijd hebt in het leven om tot rust te komen. Het leven is al zo kort en net daarom probeer ik zoveel mogelijk te genieten van kleine dingen. Die dingen die jou in één flits gelukkig kunnen maken. En net omdat we zo weinig tijd hebben reset ik altijd: gisteren is voorbij, vandaag beginnen we opnieuw.

“Door verhalen van mensen in armoede naar buiten te brengen, hoop ik de bevolking aan het denken te zetten.”

Elke dag merk ik dat de wereld nog verre van perfect is. Ik merk dat er al veel acties zijn om de armoede uit de wereld te helpen, maar dat is nog lang niet genoeg. Om dit probleem echt te kunnen oplossen, moet je zelf ervaren hoe het is om arm te zijn. Dit probeer ik dan te doen door verhalen van mensen in armoede naar buiten te brengen. Ik hoop hierdoor de bevolking aan het denken te zetten. Ook heb ik nog een boodschap voor alle Hasselaren: Sta open voor elkaar. Bekijk iemand niet verkeerd omdat hij arm is.”

Creatief, meelevend, afstandig.

Binnen de vier muren van mijn huis, daar kan ik helemaal tot rust komen.

Uitsluiting en armoede.

Time in a bottle van Jim Croce.

Interview en foto door Koen Van Doninck.